千葉大学国際教育センターHOME >> 新着情報 >> イベント >> JS&GPW公開プレゼン:映像で伝える「日本における『外国人』」&「和食」を英語でプレゼンする

Public Presentation: Visualizing "Foreigners" in Japan & Presenting about "Washoku" in English

ジャパニーズ・スタディーズ22:ハリウッドにおける「ニッポン」

Japanese Studies 22: "Japanese" in Hollywood

グローバル・プロジェクト・ワーク:「日本」を英語でプレゼンする

Global Project Work: Presenting about "Japan" in English

国際教育センター(CIRE)が開講している普遍教育科目:教養展開科目「国際性を高める」のひとつであるジャパニーズ・スタディーズ (JS)22:「ハリウッドにおける『ニッポン』」とグローバル・プロジェクト・ワーク(GPW):「『日本』を英語でプレゼンする」の最終公開プレゼンテーションを行います。様々な国や学部の学生が専門領域の壁を越え、JS22では海外と日本のメディアにおける「外国人」の表象を、そしてGPWでは多角的視点から日本を紹介する手法を学んできました。当日は、JS22の5つの学生グループが作成した「日本における『外国人』」をテーマにした動画発表、そして3つのグループによる「和食」を題材にした15分間のプレゼンを行います。聴衆の皆さまにもディスカッション(JS22)や投票(GPW)に参加していただきます。来年度の前期・後期にも開講される授業に興味がある方も是非見に来て下さい。また「日本」や「文化」を紹介する機会がある方も是非ご参加ください。

The Center for International Research and Education (CIRE) offers two General Education courses called Japanese Studies (JS) 22: 'Japanese' in Hollywood and Global Project Work (GPW): Presenting about 'Japan' in English. In JS22, students from various countries and faculties learn about racialized representations in American and Japanese media; in GPW, they learn the logic and skills necessary to present about contemporary Japan in English. On July 13, we will hold a public event in which 5 student groups from JS22 will present videos that they created on the topic of "'foreigners in Japan," and 3 groups from GPW will present about an aspect of "Washoku." Each presentation is approximately 15 minutes long. We will invite the audience to discuss about the videos of JS22, and to vote for the best group performance of GPW.

日時: 2015年7月13日(月)

14:30〜16:00 JS22:映像で伝える「日本における『外国人』」

1. Party

2. Non Extreme

3. Normalized structure

4. Twist it

5. 「何人」?

16:10〜17:30 GPW:「和食」を英語で紹介する

1. Chopsticks: The symbolism of washoku (16:15 〜)

2. Bento messaging: Communication through Pikachu(16:35 〜)

3. Expand your thoughts: Health and washoku(16:55 〜)

場所:図書館一階プレゼンテーションスペース Library 1F Presentation Space

*ジャパニーズ・スタディーズ16:テレビリテラシーの学生が作成した日本のテレビ番組に関するポスター発表もあります。There will be poster presentations by students of Japanese Studies 16: Television literacy as well!

JSfinalpresen_posterENG.jpg

JSfinalpresen_poster.jpg